גיל המעבר ובריאות השד

גיל המעבר, הפסקה הטבעית של הווסת, מסמן שינוי הורמונלי משמעותי בחיי האישה. מעבר זה קשור לא רק לתסמינים נפוצים כמו גלי חום והזעות לילה, אלא גם לשינויים בבריאות השד. הבנת הקשר בין גיל המעבר ובריאות השד חיונית לנשים כדי לנקוט בצעדים יזומים לשמירה על בריאות השד והפחתת הסיכון לסרטן השד.
שינויים הורמונליים ובריאות השד
הירידה ברמות האסטרוגן והפרוגסטרון במהלך גיל המעבר יכולה להשפיע על רקמת השד. שינויים הורמונליים אלה יכולים להוביל לשינויים בשד שכן לאחר גיל המעבר, השדיים עשויים להתכווץ, להיות פחות מוצקים עקב אובדן שומן והתדלדלות רקמת הבלוטות. כמו כן תיתכן אי נוחות בשד. נשים מדווחות על אי נוחות או רגישות בשד בתקופת גיל המעבר.
גיל המעבר וסרטן השד
הקשר בין גיל המעבר וסרטן השד הוא מורכב ורב-פנים. בעוד שמנופאוזה עצמה אינה גורמת לסרטן השד, גורמים מסוימים הקשורים לגיל המעבר יכולים להשפיע על הסיכון לסרטן השד. בין הגורמים העלולים להגביר את הסיכון לסרטן השד לאחר גיל המעבר:
גיל – הסיכון לסרטן השד עולה עם הגיל, ורוב סרטני השד מופיעים אצל נשים שכבר עברו את גיל המעבר.
טיפול הורמונלי חלופי (HRT) – נשים שאובחנו עם נטייה גנטית לסרטן מושפע הורמונלית צריכות להתייעץ עם מומחה גיל המעבר שכן טיפול הורמונלי חילופי עלול להגביר את הסיכון אצלם. סוגים מסוימים של HRT, במיוחד אלה המכילים אסטרוגן ופרוגסטין, עלולים להגביר את הסיכון לסרטן השד. עם זאת, הסיכון תלוי בסוג הטיפול, משך השימוש ובגורמים נוספים.
השמנת יתר – ועלייה במשקל לאחר גיל המעבר: עודף משקל, במיוחד סביב המותניים, יכול להעלות את רמות האסטרוגן לאחר גיל המעבר, מה שעלול להגביר את הסיכון לסרטן השד.
גיל מעבר מאוחר – נשים החוות גיל מעבר לאחר גיל 55 עלולות להיות בסיכון מעט גבוה יותר לסרטן השד.היסטוריה משפחתית: נשים עם היסטוריה משפחתית של סרטן השד עלולות להיות בסיכון מוגבר, ללא קשר למצב גיל המעבר.
היסטוריה משפחתית של סרטן השד.
מוטציות גנטיות (BRCA1 ו-BRCA2)’ הם גנים אנושיים המשחקים תפקיד מכריע בתיקון DNA פגום ובשמירה על יציבות החומר הגנטי שלנו. מוטציות (שינויים) בגנים אלה יכולho להעלות את הסיכון לפתח סוגים מסוימים של סרטן.
גורמים נוספים קשורים להיסטוריה אישית של סרטן, רקמת שד צפופה, הופעת מחזור חודשי מוקדמת (וסת ראשונה), צריכת אלכוהול ועישון.
גורמים העשויים להפחית את הסיכון לסרטן השד גיל המעבר
הנקה – מחקרים מראים שנשים שהיניקו את ילדיהן יהיו בסיכון מעט נמוך יותר לסרטן השד.
פעילות גופנית – פעילות גופנית סדירה יכולה לסייע בהפחתת הסיכון לסרטן השד.
תזונה בריאה – אכילת תזונה בריאה עשירה בפירות, ירקות ודגנים מלאים יכולה לסייע בהפחתת הסיכון לסרטן השד.
צעדים יזומים לשיפור בריאות השד
נשים בגיל המעבר יכולות לנקוט במספר צעדים כדי לשמור על בריאות השד ולהפחית את הסיכון לסרטן על ידי:
זכרי, חשוב להתייעץ עם הרופא שלך כדי לדון בסיכונים האישיים שלך ולפתח תוכנית אישית לשמירה על בריאות השד במהלך ולאחר גיל המעבר.